Tuesday, January 18, 2011

PERKONGSIAN SELEPAS MENYEPI

Lama betul aku tak update blog aku ini. Tapi sehingga sekarang, Alhamdulillah, trafik masih maintain dan pendapatan sampingan dari Nuffnang pun sgak menggalakan. Thanks to all reader aku ke ini dan juga yang sudi memollow blog yang kegersangan entry ini.

Masa yang agak padat memaksa aku untuk meletakkan blog peribadi pandangan diri ini ke tepi. Namun, aku masih tetap berminat untuk berblog. Ramai yang suruh aku tukarkan aku ke ini ke [dot]com. Mungkin tidak buat masa ini kerana aku lebih selesa dalam kurungan blogspot.


Memang tujuan aku untuk menjadikan blog ini sebagai blog peribadi seperti penceloteh peribadi yang lain. Memang tiada yang sudi menjamahkan mata sendiri untuk melihat dan membaca rentetan peribadi orang lain, namun aku hanya ingin berkongsi dengan semua di samping berkongsi kehidupan. Tidak kisahlah nak kata masuk bakul angkat sendiri. (^_^)

Sunday, January 9, 2011

SETELAH BERJUANG, AKHIRNYA KEJAYAAN PERTAMA

Alhamdulillah.. Setelah tunjukkan bukti kepada semua, akhirnya ada yang sudah mula nampak dan meyakini apa yang aku cuba lakukan. Mungkinkah itu sikap manusia kini yang hanya yakin bila kejayaan itu nampak? Aku tak nak mula melatah terlalu awal, biarkan kejayaan ini akan mampu ke tahap yang lebih besar dan berjaya membuka mata semua orang.


Bukan mahu jadi seperti R***** yang beria-ria menyasarkan sesuatu yang memang teramat mustahil. Setelah berbulan-bulan tangguh dan akhirnya apa yang terjadi hanya air mata. Dan senyap sepi. Memang sesuatu itu mustahil pada permulaan, namun tahap kemustahilan itu akan berlalu andai kita pandai mengambil peluang dari pengalaman yang pernah kita lalui.

Bila mana percubaan pertama nampak hasil walaupun sedikit, kita harus memikirkan cara untuk kembangkan sesuatu dengan cara yang wajar dan mampu untuk kita lakukan. Janganlah kita sasarkan sesuatu yang di luar kemampuan. Apa yang penting, keyakinan dan usaha, selebihnya doa, tawakkal dan ketentuan Tuhan atas apa yang kita lakukan.


Kepada semua pembaca, mencubalah sesuatu yang anda yakini. Ambil pendapat dan kritikan untuk berjaya, bukan untuk kehilangan semangat. Dan bila berjaya, jangan lupa diri, selalu ingati saat sukar kerana itu yang menguatkan kita kembali saat jatuh nanti.

Wednesday, January 5, 2011

ANTARA KRITIKAN DARI MEMBERI SEMANGAT

Kritikan selalu saja kita rasa dari orang sekeliling kita. Orang kebanyakan lebih suka mengkritik dari dari memberi semangat. Aku sebagai orang melayu dengan rasa maaf dan rendah hati ingin bertanya, "kenapa kebanyakan orang melayu kita lebih suka mengkritik dari memberi semangat?"

Memang ini semua dugaan dalam dunia industri perkhidmatan, namun kenapa golongan bangsa lain yang lebih banyak memberi semangat? Ke mana hilangnya sikap rasa berbangga dengan bangsa sendiri? Andai tulisan ini menyentuh sensitiviti korang semua, maklumkan aku segera.


Bukan mahu menjatuhkan bangsa sendiri, tetapi harap kita dapat bersama-sama untuk mengubah cara pemikiran kita. Lakukan anjakan paradigma ke dalam pemikiran kita. Namun, dalam kebanyakan itu, bersyukur sangat kerana ada juga yang masih menyokong dalam perasaan dan kekuatan diri yang bergoyah ini.

Kata orang, cari pengalaman dahulu untuk mulakan bisnes sendiri. Kerja dengan orang, ambil tahu keadaan dan risiko. Apa yang kita belajar secara teori bukan apa yang akan jadi di alam praktikal. Andai begitu, mengapa di ajar teori kalau bukan untuk dikembangkang dalam alam yang lain?

Satu yang aku ingin tanyakan, semasa perkahwinan dahulu, pernahkah kita timba pengalaman cara melakukan seks, cara menghadapi isteri, cara menjaga anak? Dan selepas itu baru kita kahwin betul-betul. Sedangkan perkahwinan itu lebih besar risikonya dari perniagaan.

Kenapa kita masih boleh teruskan perkahwinan tanpa pengalaman yang di timba melalui praktikal? Hanya dari pengajaran teori semata-mata.. Kerana keyakinan dan juga kerana apa yang kita dapat melalui teori seterusnya dikembangkan dengan cara sendiri. Itu point nya.

Wahai insan yang berfikiran begitu, ubahlah, dan bangunlah mencuba setiap peluang yang ada. Jangan terus jatuh. Andai Tuhan tentukan pada kali kedua baru kita berjaya, alangkah ruginya kalau kali pertama kita dah berhenti.


Pernah dengar tak Otai Burger? Berapa kali dia gagal dan hampir menjadi gila? Fikirlah. Kegagalan dan kejayaan adalah ditangan tuhan, kita hanya berusaha dan berdoa semampunya.