Tuesday, August 31, 2010

CARA MENJIMATKAN WANG DALAM MAJLIS PERKAHWINAN

Memang tidak dinafikan, semakin hari, semakin tinggi kos untuk melangsungkan perkahwinan. Perbelanjaan untuk majlis perkahwinan sahaja menelan kos ribuan ringgit. (tidak termasuk kahwin kena tangkap basah)..


Semua orang mahukan perkahwinan yang meriah tanpa menghiraukan kos, tetapi masih ada cara untuk menjimatkan kos perbelanjaan perkahwinan anda. Teruskan membaca dan buatlah penilaian serta keputusan anda. Saya sediakan sedikit tips cara untuk menjimatkan perbelanjaan perkahwinan anda. Ingat, kuasa di tangan anda.

1.  JEMPUTAN.
  •       Kurangkan senarai jemputan ke majlis anda.
  •       Elakkan melangsungkan majlis pada hujung minggu.


2.  BUNGA
  •       Kurangkan penggunaan bunga.
  •       Membeli bunga mengikut musim. (Jangan bunga rambutan sudah la)..
      


3.  KEK
  •      Cukup dengan kek yang bersaiz sederhana atau kecil.
  •      Kurangkan hiasan yang tidak penting pada kek.

4.  FOTO DAN MUZIK
  •      Gunakan khidmat photographer yang bergelar kawan anda jika ada.
  •      Gunakan DJ yang juga bergelar sahabat anda jika anda.
  •      Gunakan khidmat DJ dan band dalam satu pakej. (2-in-1)   
5.  LAIN-LAIN
  •      Buat kad dan alat-alat perkahwinan yang mampu secara sendiri.

TUJUH JENIS KEK PERKAHWINAN YANG POPULAR

Dalam satu perkahwinan, tak lengkap majlis tanpa kehadiran manisan yang dinamakan "KEK".. (Secret Recipe??).. Permintaan yang tinggi menyebabkan munculnya pelbagai jenis kek dipasaran. Jom saksikan kek yang agak menjadi pilihan dan popular masa kini.

1.  Old-School Buttercream

 2.  Haute Chocolate

 3.  Playful Lines

 4.  Dramatic Color

 5.  Cake Trios

 6.  Global Patterns

 7.  Sophisticated Monograms

**Tak mampu komen kerana terliur kek-kek di atas..

Monday, August 30, 2010

WHEN PEOPLE SEE IT..

Sebelum ni mesti korang selalu tengok dalam Facebook, dan juga mana-mana laman web sosial yang lain mengenai tease video yang memaparkan muka hantu atau wajah yang menggerikan muncul tiba-tiba..

Korang terfikir tak camna riak muka korang time terkejut tu.. Kalau nak tau, korang tengok video kat bawah ni.. Jommm!!
Tapi better korang gelak dulu, baru tengok...
** Semua kelakar, tapi ada yang betul-betul mencuit hati dalam video ni.
** Reaksi yang cute (baby)   0:01-0:03, 0:33-1:04, 2:00-2:10, 2:18-2:253:17-3:33, 4:45-4:49,           

Details dan Gambar Nissan GT-R 2012 Terbaru Bocor

GT-R (2011 JDM) 2012 dalam peringkat terakhir pra-pelancaran dan pihak yang tertentu telah menerima tips daripada sumber yang dekat dengan Nissan berhubung GT-R terbaru. Nissan telah mengeluarkan versi terbaru GT-R untuk tahun 2012 dan pihak tertentu mendapat gambar dan details yang bocor mengenainya.

 Didatangkan dalam dua warna utama..


 Downforce dan drag coefficient..


 
 Revisi terhadap model 2012 itu termasuk bumper hadapan baru dengan LED untuk siang hari, diffuser belakang baru dengan lampu belakang diffuser. Keberkesanan aerodynamic juga dipertingkatkan dengan drag coefficient hanya 0.288. Downforce juga telah ditingkatkan sebanyak 10 persen.

Kereta boleh didapati dalam dua warna baru, satu hitam dan satu lagi biru.


Sunday, August 29, 2010

New Move for Sony's Playstation


Nak main game dan rasakan diri didalamnya?
Berlawan dalam permainan dan rasakan diri menghadapi peperangan?
Mengidamkan padang golf didalam rumah?

Dan bermacam-macam lagi yang korang nak rasa?
Semuanya dalam Sony Playstation 3 terbaru, PlayStation®Move,

Lihat video dibawah ini, ** Menunggu rezeki untuk membeli ini.. :-)

DUA SISTEM SOLAR BARU DITEMUI

Para astronomi telah menemui dua sistem suria baru yang mengelingi bintang sendiri, dimana salah satu daripadanya sedikit besar dari Bumi. Namun ianya tidak boleh dianggap sebagai Bumi kerana ia mengelingi dekat dengan bintang mereka dan permukaannya panas terik.

Sistem solar baru ini dikesan dengan menggunakan instrumen dan teknik yang berbeza, namun kedua-duanya menggambarkan kejayaan yang dicapai dalam mengenalpasti sistem solar luar ini. Satu pasukan yang ditugaskan minggu ini mengumumkan telah mengenalpasti 700 tambahan sistem solar luar planet, tetapi harus mencari kepastiannya dahulu.


Terdapat dua cara utama untuk mencari planet tersebut. Pertama, melihat variasi dalam kecerahan bintang tersebut disebabkan planet yang lalu dihadapannya. Kedua, memantau kedudukan bintang-bintang untuk mencari pergerakan disebabkan gravitational interaction.Friday, August 27, 2010

(TIPS) 5 HAIRSTYLE TERBAIK SEPANJANG MASA

Bingung memilih dan mencari hairstyle yang terbaik? Tips gaya rambut dibawah mungkin boleh membantu anda..

Pilih salah satu yang menarik minat anda dan pergi ke salun untuk ubah mengikut kehendak anda. Pilih diantara style rambut yang disediakan dibawah dan gayakan dengan diri anda.. Kerana malas bergaya juga suami atau boyfriend korang boleh lari cari orang baru..

Kat bawah ni ada Gambar sebelum dan selepas rambut digayakan.. Jom saksikan dan pilih yang mana suka, free of charge.. Tapi jangan lupa, kalau setakat gayakan rambut sahaja tak cukup, make-up pun kena juga, tip make-up akan menyusul nanti..

SEBELUM SELEPAS
_
Style 1
_
Style 2
 
_
Style 3
 
_
Style 4
 
_
Style 5

Thursday, August 26, 2010

TOSHIBA HASILKAN 3D TV TANPA CERMIN MATA KHAS

Hujung tahun ini, Toshiba melaporkan akan mengeluarkan set TV 3D yang tidak memerlukan kepada cermin mata khas 3D. Berdasarkan surat khabar jepun, Japan's Yomiuri Shimbun, pihak syarikat akan menghasilkan sebanyak 3 model sebelum musim cuti bermula.

Namun produk yang dihasilkan tidak murah dan memakan belanja hingga ribuan ringgit malaysia. Toshiba akan datang dengan teknologi yang memaparkan cahaya dari sudut yang berbeza, di mana ianya mampu mengelak dari menggunakan cermin mata khas 3D untuk menonton.


Pihak Toshiba menyatakan, mereka dalam proses menghasilkan 3D televison tanpa memerlukan cermin 3D, namun tidak boleh mengulas lanjut bila ianya akan dikomersialkan sebagai produk, spesifikasi atau jua maklumat yang lebih detail mengenainya.

Tuesday, August 24, 2010

Seagate FreeAgent GoFlex Desk 2TB

Seagate melancarkan produk terbaru, external hardisk sebesar 2 terabyte (TB). Selain mempunyai USB port yang tetap, ia juga memiliki removable USB adaptor. The GoFlex Desk adalah sangat senyap kerana ianya tidak mempunya kipas penyejuk dan ia bergantung kepada penyejuk pasif.

Apabila disambung menggunakan USB3 adapter, ianya dalah lebih pantas berbanding USB. Ia adalah USB3 disk yang terlaju. File yang besar di 'written' pada 104.6MB/s dan 'read'  pada 114.3MB/s. Manakala file yang kecil pula dibaca (read) selaju 103.6MB/s. Namun ketika 'writing' untuk file yang kecil, ia menjunam ke 52.2MB/s, tetapi ia tetap laju berbanding USB disk.


Spesifikasi :
Power connector              External / Luaran   
Kapasiti      2TB
Berat      946g
Saiz      174x43x120mm
Saiz Disk      3.5 inci
Kelajuan      7,200rpm

Friday, August 20, 2010

SUPERYACHT BERKONSEP KAPAL TERBANG

Octuri,pereka bentuk kabin untuk Airbus menggabungkan pengetahuannya dalam design penerbangan dengan cintanya terhadap laut untuk membina kapal layar berkonsep kapal terbang.

Meskipun bersifat sains fiksyen, "superyacht with wings" berjaya menarik banyak perhatian dalam pameran di Paris' Air and Space Museum dengan design terbaru Octuri baru-baru ini.


Menurut Octuri, 46 meter "Flying Yacht" bertukar dari superyacht kepada jetplane kerana tiang mobile yang dicipta. Ilham Ocuri tercipta daripada superyacht yang sedia ada, "The Maltese Falcon."

Di dalam superyacht ini mempunyai dua deck utama, deck dibawah mempunyai bilik, dapur dan tandas, manakala deck di atas pula mempunyai tiga bilik tidur dan satu bilik mandi mewah.


Wednesday, August 18, 2010

KAMERA 3D TERBARU FUJIFILM


Kamera terbaru 3-D Fuji, mempunyai dua lensa CCD 10-megapixel dan 3x zoom optik jarak 2.9 inci (75 mm) dan mencipta imej yang lebih mendalam berbanding keluaran yang terdahulu. Ia memiliki 3.5 inci skrin 3D yang membolehkan pengguna menonton kembali gambar dan video tanpa menggunakan cermin mata khas.

Kamera ini dikenali sebagai  FinePix Real 3D W3 adalah yang kedua selepas kamera 3D keluaran Fuji yang sebelum ini yang dikeluarkan pada Julai lalu.

Kamera terbaru ini akan mula didapati dipasaran pada awal September hadapan dan berharga lebih kurang RM 1600. Kamera keluaran terbaru ini mampu mengambil gambar sehingga 10 megapixel dan boleh bertukar antara mod 2D dan 3D mengikut kesukaan pemilik.

Fuji juga menawarkan khidmat mencetak gambar 3D kepada pengguna. Lenticular LCD skrin 3.5 inci mencipta kesan parallax untuk memaparkan gambar 3D.

Robonaut 2 (R2) Si Robot Angkasawan

Angkasawan NASA, Michael Barratt, pakar misi STS-133,berjabat tangan dengan Robonaut 2 (R2) ketika sidang media dalam Space Vehicle Mock-up Facility di NASA's Johnson Space Center.

R2 telah diprogramkan seperti seorang angkasawan. R2 memiliki rubuh, kepala lengan dan juga tangan dan boleh melakukan operasi seperti seorang angkasawan di stesen angkasa. R2 adalah robot kepunyaan NASA yang paling canggih setakat ini. Robonaut 2 akan dihantar ke International Space Station pada bulan November ini.

KESAN LOKASI DENGAN IP ADDRESS

Ingin tahu dari mana datangnya pengguna laman web? Mahu kesan dari mana datangnya trafik ke laman anda? Apa yang anda perlukan hanya lah ip address palayar tersebut dan jejakinya dengan hanya satu klik. Setelah mendapat ip address si pelayar, masukkan ke dalam ruangan yang di sediakan dilaman web ini. 


Selain itu, jika anda seorang blogger atau penulis sebuah laman, ada juga tool yang disediakan untuk diletakkan di dalam blog atau laman anda.

Monday, August 16, 2010

Android Mendahului Apple


Google Android melah mengambil tempat Apple dalam pasaran global Sistem Operasi (OS) Smartphone.

Berdasarkan pengkaji pasaran, Gartner, pasaran Androids melonjak naik ke 17.2 persen pada suku kedua untuk ranking ke-3 selepas Nokia Symbian, 41.2 persen dan Research In Motion's BlackBerry, 18.2 percent.

iOS, yang digunakan dalam iPhone dan peranti Apple yang lain terjatuh ke tempat ke-4 dengan 14.2 persen

Mengikut laporan bisnes harian, Androids juga popular terutamanya di US dimana ianya menyingkirkan Nokia dan RIM untuk mendominasikan pasaran.

** Pening untuk memilih antara iPhone dan Android :-(

Saturday, August 14, 2010

GAMBAR ICEBERG PETERMANN

NASA mengeluarkan gambar mengenai Iceberg Petermann yang pecah di Greenland. Ini merupakan gambar satelit yang kedua yang memaparkan tentang kejadian ini selepas gambar sebelum ini. Gambar kedua ini adalah lebih jelas berbanding sebelum ini. Berdasarkan maklumat NASA, glasier yang pecah adalah sangat besar, iaitu sebesar 250 km.
Menurut NASA, setelah Glasier Petermann pecah pada 5 Ogos 2010 yang lalu, ketulan ais yang sangat besar terapung perlahan-lahan dari fjord menuju ke Nares Strait. 

Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) di Satelit Terra NASA telah menangkap imej false-color kejadian ini pada 11 Ogos 2010. Dalam imej yang diambil ini, ais berwarna biru cerah, air hampir-hampir hitam dan awan hampir keputihan.

Friday, August 13, 2010

Sekuriti iPhone Sekat Penggodam Apple mengeluarkan satu patch sekuriti untuk menghalang iPhone, iPod Touch atau iPad yang menggunakan operating system mereka daripada digodam oleh individu atau kumpulan yang tak bertanggungjawab, dan ini adalah berita gembira untuk semua pengguna produk mereka.

Minggu lepas isu kelemahan sekuriti telah timbul, di mana hackers berjaya mengakses ke fail-fail atau dokumen dengan cara meletakkan satu fail PDF yang didalamnya terdapat satu coding dan ianya berfungsi apabila pengguna membukanya. Apabila pengguna cuba membukanya, coding tadi akan melakukan kerosakkan dengan memadam dokumen dan memantau tindakan pengguna.

Mengeksploitasi sistem keselamatan ini telah dilakukan oleh penggodam yang menggelarkan dirinya sebagai "Comex" dan dia adalah yang mencipta program easy-jailbreak yang dinamakan "JailbreakMe 2.0.

Rahsia Di Sebalik Angka 13 & Malam Jumaat Atau Jumaat

Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau
panduan bagi yang baru tahu......

Dari Abdullah bin 'Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : "Senarai di
bawah adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan
angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta
cerita yang begitu seram sekali iaitu " FRIDAY the 13th " jika ada di
kalangan kamu yang perasan!!!"


1. Niat Sholat, sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri sempurna. Fadilatnya ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram. Fadilatnya sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4. Fatihah. Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu'. Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6. I'tidal. Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7. Sujud. Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara 2 Sujud. Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir). Menjadi kendaraan ketika kita di padang Mahsyar.

10.Tahhiyat Akhir. Sebagai penjawab bagi pertanyaan yang ditanyakan oleh
Munkar & Nankir di dalam kubur.

11.Shalawat Nabi. Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12.Salam. Memelihara kita di dalam kubur.

13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.


"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..." Sebaik-baik manusia itu
adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain"


 
Wassalam.. wallahualam ...

Tuesday, August 10, 2010

VIRUS SHORTCUT DI THUMBDRIVE

Kebelakangan ni, banyak yang dijangkiti virus yang aku sendiri tak tahu apa namanya :-p

Virus ni akan menghilangkan semua dokumen dan file di dalam storage kita, dan mengubahnya kepada icon shortcut seterusnya menghalang file dan dokumen itu dibuka. Walaupun kita view file yang dihiddenkan, ia tetap tak boleh di cari. Aku sediakan satu gambar ikhsan dari member aku yang dijangkiti virus shortcut ni.

klik untuk besarkan..

Ok, itu satu kes, sekarang ni cara untuk dapatkan kembali file-file dan dokumen penting tu, korang rujuk kat POST NI.. Yang penting, JANGAN FORMAT storage sebelum buat langkah-langkah ni..

LAMBORGHINI AKAN KELUARKAN MODEL EMPAT PINTU


Automobili Lamborghini SpA, akan mempertimbangkan untuk mengeluarkan kereta 4 pintu bagi keluaran mereka.

Membina kereta 4 pintu akan membolehkan mereka bersaing dengan  Maserati SpA Quattroporte and Aston Martin Lagonda Ltd.’s Rapide. Sebab pihak Lamborghini mengeluarkan model seperti ini adalah untuk memperluaskan kepada segmen baru dan akan menjadi kereta sedan pertama dikeluarkan syarikat

Seperti mana kejayaan kereta Porsche Panamera, yang mana telah menghasilkan 25,000 unit dalam masa kurang dari setahun, juga seperti Aston Martin Rapide dan Audi A7.

Model empat pintu mungkin tidak akan meyukarkan kerana pernah mempamerkan konsep kereta sedan di 2008 Paris Auto Show dan dinamakan Estoque.

**Gambar dari MotorAuthority

Monday, August 9, 2010

VOLKSWAGEN POLO 1.2 TSI : KINI DI MALAYSIAGenerasi terbaru dan terkini Polo kini muncul di laman web Volkswagen Malaysia. Tempahan kini dibuka walaupun tarikh pelancaran dan penghantaran masih disenaraikan sebagaI "akan datang".

Generasi Polo terkini dijual di Malaysia bersama-sama CrossPolo dan Polo GTI yang didatangkan dengan enjin 1.6 liter. Polo terbaru boleh dimiliki dengan harga RM 108,888 dan dilengkapi dengan sesuatu yang lebih maju. Enjin kompak yang didatangkan bersama Polo adalah "fuel economy" dan sangat sesuai bagi mereka yang inginkan penjimatan minyak berbanding enjin yang digunakan didalam VW Golf.

Polo baru 1.2 enjin TSI menggunakan injection dan juga pengecas turbo (turbocharger) yang menghasilkan 105 PS  pada  5,000 RPM dan 175Nm tork serendah 1,550 rpm ke 4,100 rpm yang biasanya didapati dari enjin N/A 1.6 liter. Enjin ini juga digabungkan dengan klac kering terbaru 7-kelajuan DSG (Direct Shift Gearbox). 0 - 100 km/j hanya 9.7 saat.

Ia juga menjadi kereta petrol dengan pengecas turbo yang termurah di Malaysia sekarang ini, sekaligus mengabil 'takhta' dari Peugeot 308 Turbo. Polo juga dilengkapi dengan pemain CD yang menyokong MP3 dan WMA, 6 beg udara, saiz tayar 195/55 R15 dan ABS brek cakera (brakes discs).** Volkswagen quotes 5.3 liters per 100km combined fuel consumption and we’re eager to see if we’re able to achieve this if we get a test drive unit later in the year! (Bukan kata-kata aku)

8 JAM KERJA MEMBAIKI STESEN ANGKASA GAGAL


Dua angkasawan gagal membaiki Stesen Angkasa lepas (ISS) setelah berhempas pulas membaiki bahagian yang rosak.

Doug Wheelock dan Tracy Caldwell Dyson berusaha untuk membaiki sistem pendingin apabila terlihat kebocoran ammonia. Namun setelah 8 jam 3 minit, mereka berputus asa dan menagguhkan misi itu.

"Masalah dan cabaran ini perlu diatasi sebelum ianya merebak ke bahagian sistem pendingin yang lain" kata Michael Suffredini, pengurus International Space Station (ISS).

Para saintis NASA mengarahkan angkasawan memasang kembali sistem yang rosak itu.

"Kami sudah melakukan yang terbaik, tetapi ianya tetap tidak berhasil" Kata pengarah penerbangan angkasa, Courtenay McMillan.

Kegagalan sistem itu rosak pada 31 Julai lepas, dan pihak NASA mengesahkan ianya tidak berbahaya kepada 6 kru stesen terdiri daripada 3 warga Amerika dan 3 lagi warga Russia.

Sunday, August 8, 2010

APPLE JEPUN TINGKATKAN AMARAN KEBAKARAN

Apple Jepun berjanji untuk meningkatkan amaran kebakaran didalam laman web setelah berlakunya kemalangan kepanasan berlebihan dan terbakar membabitkan pemain muzik iPod Nano itu.

Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri negara itu telah menghantar laporan mengenai langkah-langkah yang diambil terhadap kejadian seperti itu. Laporan itu adalah bertujuan memberi respon bagi kemalangan yang berlaku seminggu lalu membabitkan 27 kes alat itu terlalu panas termasuk 6 kebakaran yang menyebabkan 4 orang sedera ringan.

Pihak kementerian berkata, Apple Jepun berjanji untuk meningkatkan lagi laman utama cara untuk pengguna lebih mudah memahami terhadap kebakaran dan mencegah kemalangan yang sama berulang.

CEO HEWLETT-PACKARD (HP) BERHENTIHari ini digemparkan dengan berita ketua Hewlett-Packard (HP), Pengawai Esekutif (CEO), Mark Hurd mengundurkan diri dari jawatannya itu kerana didapati bersalah memalsukan laporan untuk menyembunyikan hubungan sulitnya bersama seorang kontraktor perempuan yang tidak didedahkan identitinya.

Mark Hurd adalah salah seorang eksekutif yang dikagumi dalam Silicon Valley dan berjaya membangunkan HP. Perempuan terbabit yang bekerja di syarikat pemasaran telah menghubungi ahli lembaga syarikat pada Jun lepas dan memberitahu Hurd telah melakukan gangguan seksual terhadap dirinya.

Ahli lembaga mengarahkan siasatan dilakukan dan mendapati ianya tidak melanggar dasar gangguan seksual HP, tetapi menunjukkan kurangnya penilaian yang mendalam dan merosakkan kredibiliti dan keberkesanannya. Ahli lembaga sebulat suara menggantikan Hurd.

Keputusan itu adalah sesuatu yang menyakitkan bagi Hurd.

"I realised there were instances in which I did not live up to the standards and principles… that I have espoused at HP," kata-kata Hurd semasa pengunduran beliau dari jawatannya sekarang. Pengawai Kewangan (Chief Financial Officer), Cathie Lesjak akan mengambil alih tugas sebagai CEO interim.

Friday, August 6, 2010

P1 MODEM DX-230 4G TERBARU

Packet One Networks (M) Sdn Bhd ataupun lebih dikenali sebagai P1, hari ini memperkenalkan satu lagi produk yang terbaru, DX 230, ianya yang termaju bagi modem WiMAX 3 dalam 1 yang di bina dengan WiFi, port suara dan Local Area Network (LAN) yang dipertingkatkan kepada broadband bercirikan 4G.

Modem DX-230 WiMAX telah dipertingkatkan bagi memberi prestasi broadband 4G yang lebih baik untuk kegunaan rumah dan juga pejabat kecil.

Tahniah kepada P1 kerana berjaya mempertingkatkan lagi kualiti dan perkhidmatan dengan menggunakan kepantasan 4G bagi memberikan kepuasan melayari internet kepada semua penggunanya.  


 Beginikah Modem DX-230?
Nantikan... 

Thursday, August 5, 2010

LAMBORGHINI GALLARDO LP 550-2 BALBONI


Lamborghini Gallardo LP 550-2 Balboni adalah edisi istimewa (Special Edition) yang dikeluarkan bersempena dengan persaraan Valentino Balboni, penguji pemanduan syarikat tersebut setelah berkhidmat selama 40 tahun bersama syarikat terbabit.

Valentino Balboni telah banyak membantu dalam mencari penalaan atau tuning  dan menjadi pemandu uji kepada kereta seperti Miura, Gallardo dan Murcielago. Balboni didatangkan dengan enjin V10, 542 kuasa kuda, 5.2 liter dan pacuan belakang. (Sesuai main drift :-p)


Syarikat tuning Jerman, Anderson, telah mengeluarkan pakej penalaan yang baru ke atas Balbino. Enjin V10 telah dihasilkan untuk menghasilkan tambahan 39 kuasa kuda, sekaligus keseluruhannya output sebanyak 582 kuasa kuda. Tayar hadapan bersaiz 8.5 x 20 inci dan 11.5 x 20 bagi belakang.

Sistem ekzos boleh diubah kepada tiga tahap menggunakan remote kawalan bagi mengawal sistem injap mengikut kesesuaian anda.